Halk Yatırım'ın raporuna göre, Asya-Pasifik piyasaları bu sabah bölgedeki ticaret gelişmelerini değerlendirmesiyle çoğunlukla yükseldi.
Shanghai yüzde 0,94, Hang Seng yüzde 0,69, IDX Composite yüzde 0,85, Nifty 50 endeksi yüzde 0,07 ile pozitif seyrediyor. Japonya ve Güney Kore’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı oluyor. Çin’de bu sabah PMI verisi takip edildi. Beklentinin 51,8 olduğu Caixin hizmet PMI Nisan’da 51,9’dan 50,7’ye geriledi. Böylelikle endeks yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
ABD vadeliler cephesinde ise hafif negatif seyir görülüyor. ABD’de bugün ticaret dengesi takip edilecek. Mart’ta ticaret açığının 136,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI ve ÜFE izlenecek. Hizmet PMI’ın Nisan’da öncü veriye paralel olarak 49,7, üretici fiyatlarının Mart’ta aylık yüzde 1,4 düşüş, yıllık bazda ise yüzde 3,0’dan yüzde 2,5’ye gerilemesi bekleniyor.
ABD tarafında yarın Fed’in faiz kararı takip edilecek. Son açıklanan büyüme verisinin ekonomide daralmaya işaret
etmesi ve Başkan Trump’ın Powell’a yönelik söylemleri sonrası Fed’in ilk toplantısı Çarşamba günü gerçekleşecek.
Bankanın faizi yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bırakması bekleniyor. Karar sonrası yayımlanacak metin ve Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı piyasalar tarafından yakından izlenecek. Powell’ın para politikasının geleceği ve
ekonomiye ilişkin açıklamaları piyasalardaki volatiliteyi artırabiliyor. Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları ve New York Fed tüketici beklentileri anketi yayımlanacak.
Haftalık işsizlik başvurularının 3 Mayıs ile sona eren haftada 230 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Önceki anket döneminde 1 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 3,58 seviyesinde gerçekleşmişti. Yarın Euro Bölgesi’nde perakende satışlar takip edilecek. Perakende satışlara ilişkin beklenti aylık yüzde 0,1 düşüş, yıllık yüzde 1,6 artış olması yönünde. Bu hafta veri akışının görece sakin olduğu Asya tarafında ise Çin’de ticaret dengesi, Japonya’da hizmet PMI ve hanehalkı harcaması takip edilecek.
Küresel piyasalardaki temkinli seyir ve düşük işlem hacminin etkisiyle endekste zayıf seyrin devam edebileceğini
düşünülüyor. Yurt içinde bugün öne çıkan veri bulunmuyor.
Haftanın geri kalanında veri gündemi görece sakin seyredecek. Perşembe günü Hazine nakit dengesi, Cuma günü sanayi üretimi verileri takip edilecek. Şubat sanayi üretimi aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 1,9 düşüş kaydetmişti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 7,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,5 arttı.
Tahvil ve Döviz Piyasaları
Küresel tarafta veri akışının zayıf olduğu günde tahvil piyasaları sınırlı satıcılı seyir izledi. Gün içinde ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 bp artışla yüzde 4,35, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 3 bp azalışla yüzde 2,41 seviyesinden işlem gördü.
Türkiye’nin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi 349 bp’dan işlem görürken, Ocak 2035 vadeli 10 yıllık Eurobond faiz getirisi 1 bp artışla yüzde 7,68 seviyesinden işlem gördü.
Döviz piyasasında ise majör para birimleri ABD Doları karşısında değer kazandı. Euro/Dolar paritesi 1,1334 seviyesine yükselirken, Dolar Endeksi 99,621 seviyesine geriledi. Dolar/TL kuru ise 38,58 seviyesinde yatay bir görünüm sergiledi.
Yurt içi tarafta TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı TÜFE enflasyon verisi aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda yüzde 37,86’ya gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. Veri sonrası tahvil piyasalarında ise satıcılı bir görünüm hakimdi. Şubat 2027 vadeli 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 43 bp artarak yüzde 46,94‘e, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise 29 bp artışla yüzde 34,61 seviyesine yükseldi. BİST Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem hacmi 21,1 milyar TL’ye geriledi. Hazine, bugün Mayıs 2027 vadeli Sabit Kuponlu tahvilin ilk ihracı ve Mart 2032 vadeli Değişken Faizli tahvilin yeniden ihracını düzenleyecek.
TCMB tarafından yayınlanan haftalık menkul kıymet verilerine göre ÖSBA stoku 25 Nisan ile biten haftada bir önceki haftaya göre 8,6 milyar TL azalarak 506,2 milyar TL’ye geriledi. İlgili haftada ÖSBA stokunu en çok artıran grup 1,2 milyar TL ile sigorta şirketleri olurken, en çok azaltan grup 7,4 milyar TL ile yurtdışı yerkleşikler oldu.
Halk Yatırım'ın raporunda şirket haberleri hakkında şunlar kaydedildi:
"Enerjisa Enerji (ENJSA, Sınırlı Negatif): Şirketin cirosu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 azalışla45.626 mn TL seviyesine geriledi. Piyasa ortalama beklentisi 52.358 mn TL’de bulunuyordu. Düzenlemeye Tabi Varlık Tabanıyıllık yüzde 28 artış göstererek 74 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin FAVÖK’ü piyasa ortalama beklentisinin yüzde 7,7 altında yıllık bazda yüzde 9,3düşüşle 9.181 mn TL seviyesinde, FAVÖK marjı ise yıllık bazda 1,1 puan düşüşle yüzde 20,1 seviyesinde gerçekleşti. Brüt karlılıktakidüşüş ve artan faaliyet giderleri FAVÖK’te baskı yarattı. Geçen senenin aynı döneminde 5.169 mn TL olan net finansmangiderleri bu yıl 5.720 mn TL’ye yükseldi. Şirket 1Ç25’te 741 mn TL net zarar açıkladı. Beklenti 508 mn TL net kar açıklanmasıyönündeydi. Şirket geçen senenin aynı döneminde de 3.809 mn TL net zarar kaydetmişti. Zayıf operasyonel karlılığın yanı sıra artan finansman giderleri net karı baskıladı. Diğer yandan şirketin baz alınan karı yıllık yüzde 169 artışla 1.328 mn TL’ye ulaştı.
Türk Hava Yolları (THYAO, Pozitif): Şirketin toplam yolcu sayısı Nisan 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artışla 7,4 milyona yükseldi. Yurt içi yolcu sayısı yıllık yüzde 5,1 düşüşle 2,6 milyon olurken, yurt dışı yolcu sayısı yıllık yüzde 12,6 artışla 4,8 milyona yükseldi. Şirketin kargo+posta miktarı Nisan ayında yıllık bazda yüzde 5,5 artışla 171,6 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Nisan’da toplam doluluk oranı 2,3 puan artışla yüzde 83,2’ye yükseldi. AKK yüzde 7,0 artışla 21,7 milyar, ÜYK ise yüzde 10,1 artışla 18 milyar seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayı trafik sonuçlarını “pozitif” olarak değerlendiriyoruz.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Hatırlanacağı üzere daha önce bankanın gerçek kişi bir pay sahibi tarafından, bankanın 23 Mart 2022 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında, son yıl karının ve dağıtılmamış önceki yıllara ilişkin karların sermayeye eklenmek suretiyle bedelsiz sermaye artırım kararı alınmamış olması gerekçesiyle, ilgili genel kurul kararının iptali talebiyle dava açıldığı ve davaya ilişkin duruşmada, davanın istinaf yolu açık olmak üzere reddine karar verilmiş olduğu ve davacı tarafından istinafa başvurulduğu duyurulmuştu. Davacı tarafından yapılan istinaf başvurusu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi tarafından temyiz yolu açık olmak üzere reddedildi.
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (TOASO, Nötr): Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin paylarının tamamının Şirket tarafından satın alınmasının ardından, Şirketin stratejik hedefleri doğrultusunda daha etkin bir marka yönetimi sağlanması amacıyla, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. çatısı altında Türkiye'de temsil edilmekte olan tüm Stellantis markaları ile Filo ve 2. El satış operasyonunun yönetimi, Genel Müdürlüğe bağlı olarak yeni kurulan "Markalar Direktörlüğü" bünyesinde yürütüleceği açıklandı. Yeni oluşturulan bu organizasyonel yapılanma kapsamında, Markalar Direktörü görevine 05.05.2025 tarihi itibarıyla İbrahim Anaç atandı."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Galata Haber Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.